joi, 31 august 2017

Mozambic (24 mil.locuitori)

18 APRILIE 1979. VIZITA ÎN R.P. MOZAMBIC A CUPLULUI CEAUȘESCU, ÎNTREVEDERI CU PREȘEDINTELE SAMORA MOISES MACHEL, LIDERUL MARXIST AL STATULUI DE LA CÂȘTIGAREA INDEPENDENȚEI ÎN 1975 ȘI PÂNĂ LA MOARTEA ACESTUIA ÎNTR-UN CONTROVERSAT ACCIDENT DE AVION ÎN 1986

On 19 October 1986, the governmental Tupolev Tu-134 jetliner carrying Mozambican president Samora Machel was on a flight from Mbala, Zambia to the Mozambican capital Maputo, when it crashed 35 nautical miles (65 km) west of its destination, at MbuziniSouth Africa. On board were also 43 other occupants; nine passengers and one crew member survived the crash, but President Machel and 33 others died, including ministers and officials of the Mozambican government.
A board of enquiry blamed the captain for failing to react to the Ground Proximity Warning System. Others have claimed that the crew had set the VOR receivers to the wrong frequency, causing them to receive signals from a different airport, or even that a false beacon had been set-up to lure the plane off course. While there was widespread suspicion that the South African government was involved in the crash, no conclusive evidence has emerged.
Adevarul este ca URSS apus ochii pe Mozambic o tara africana la limita de  jos a saraciei si a hotarat ca acolo sa puna un picior comunist. Mai marii decidenti ai lumii au hotarat sa nu permita si atunci cand avionul prezidential a primit liber la survol de la Africa de Sud a fost doborat. Asa s-a incheiat experimentul comunist. Din discursul lui Samora M.mi-a ramas in minte numai cuvintele: in tara mea se moare din cauza unei masele.(dar parca la noi acum este altfel?)
Am fost atenta la Mozambic pentru ca am lucrat cu sotia unui inginer sef de lucrari in domeniul petrolului si aceasta familie a stat ani de zile acolo la Maputo si mi-a povestit cat de greu era pentru populatie acolo si mai ales pentru femei. Parca incep sa intrevad o asemanare cu situatia de la noi acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu